W przededniu Sylwestra staje się nerwowo. Nie wszyscy wybierają się na bale czy zabawy z zapleczem gastronomicznym. Większość bielszczan spędzi tę wyjątkową noc w domu i do końca nie ma pewności, co podać gościom do jedzenia. Domówka to nie tylko białe wino i owoce (wódka czysta i ogórki). W najnowszym odcinku cyklu „Jak oni to gotują?” kucharz dyplomowany Albin Byra pokazuje, jak zrobić wykwintne i niedrogie przekąski na domowe przyjęcie sylwestrowo-noworoczne. Fatyga nieduża, a efekt murowany!
Cykl portalu witajbielsko.pl „Jak oni to gotują?”, prezentujący najsmaczniejsze kąski w bielskich restauracjach, adresowany jest zarówno do tych, którzy lubią przyjść na gotowe, jak i do osób pichcących we własnej kuchni, które cieszą się, gdy mogą poczęstować swoimi potrawami rodzinę i przyjaciół. W kawiarence Byr-Art na osiedlu Karpackim, gdzie dziś gościmy, szczególnie urzekną was widoki oraz krótka karta z pysznymi deserami.
Kucharz z dyplomem inżyniera
Za ścianą ze szkła widać ruch na pływalni Troclik. Po kąpieli w basenie apetyt dopisuje. Na kanapkę z sałatą, salami, ogórkiem i pomidorem, burgera, zapiekankę czy zadziwiające wielobarwnymi piętrami choco orange coffee wpadają też mieszkańcy osiedla, czasem gość z odległych dzielnic Bielska-Białej. Kto wie, że w budynku Troclika znajduje się taka słodka dziurka? Kawiarenkę od niedawna prowadzi Albin Byra, absolwent bielskiego Gastronoma, inżynier sztuki kulinarnej po wyższej uczelni w Katowicach.
Karta niewielkiej kawiarenki jest nadspodziewanie bogata. Jak to w słodkiej dziurce bywa, dominują napoje i desery, przy których można spędzić miłe popołudnie w większym gronie. Są różne odmiany i style kawy oraz desery kawowe (uwaga na honey raspberry coffee!), wyciskane soki czy moctaile w rodzaju pinacolady lub froga (soki grejpfrutowy i ananasowy, syrop Blue Curacao). U Albina Byry można zjeść śniadanie. Polecamy tortizzę (placki na bazie tortilli od prostej margherity do słodkiej z ananasem lub z tuńczykiem).
Może podać wszystko
Kucharz dostarcza catering na indywidualne zamówienie. Jakie są ceny? Wszystko zależy od umowy z klientem. Wiadomo, że roladki szynkowe z pastą jajeczną są tańsze, ale droższe krewetki czy ryby. – Jestem w stanie podać wszystko, co zamówi klient. Przyrządzę, przywiozę i podam – zachwala. To mogą być przekąski i przystawki, obiad, ciepła kolacja jednogarnkowa, desery, przyjęcia w ogrodzie pod namiotem i fontanną do czekolady, wesele. Pan Albin jest na dorobku. Pracuje nawet w Sylwestra i Nowy Rok.
Dla witajbielsko.pl kucharz przygotowuje przekąski, które łatwo wykonać samodzielnie z myślą o sylwestrowej domówce na Sylwestra. Są to koreczki z sera cheddar, smażonych krewetek, czarnej oliwki i natki pietruszki. Obok na stole widzimy kanapki na chlebie pumpernikiel z białym serkiem, wędzonym łososiem i kawiorem. Niezwykle apetycznie prezentują się roladki z tortilli faszerowane pastą jajeczną, śledziem, ogórkiem konserwowym i papryką konserwową.
Rzeźby z owoców do zjedzenia
Na deser pan Albin proponuje galaretkę ze świeżo wyciskanych soków z owoców (pomarańcza, grejpfrut, jabłko) żelowanych agarem, wegańskim zamiennikiem żelatyny. Warto przyjrzeć się, jak krok po kroku powstają dzieła sztuki kulinarnej ze składników dostępnych w osiedlowym sklepie i zrobić to samo w domu nie tylko od święta.
Dekoracją stołu jest rzeźba z arbuza wykonana metodą carvingu. To coraz popularniejsza w Europie tajska sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach. Jak tłumaczy Albin Byra, rzeźba widoczna na naszych zdjęciach wykonana została przy pomocy dłuta i nożyka. Każdy może zapisać się na warsztaty carvingu, które odbędę się w styczniu 2024 w kawiarence – trwają zapisy.
Robert Kowal
Film: Lech Fedyszyn
Poprzednie odcinki zrealizowane w bielskich restauracjach znajdziesz w artykułach Kamera w kuchni gruzińskiej restauracji. Popatrz, jak oni gotują chinkali ZDJĘCIA i FILM oraz Cygański Las pachnie Bazylią. Kucharz staje na głowie i dobrze mu idzie ZDJĘCIA i FILM. Czekamy na zgłoszenia innych bielskich restauracji, które chciałyby wziąć udział w naszym projekcie. Wszystko to, a nawet więcej znajdziesz na profilu witajbielsko.pl w Instagramie.
Chleb ze smalcem i ogórek kiszony to najlepsza zakąska pod gorzołe. Tak pije nasz ojciec, pił jego ojciec i my tak pijamy. Ukłony dla Pana Albina – udowodnił że mozna inaczej.