Królewska przystawka na Sylwestra w domu. Zawsze wszystkim smakuje ZDJĘCIA i FILM

gru 30, 2024Ludzie, Miasto

Robert Kowal

Czasem jest tak, że brakuje czasu albo pomysłu czy składników, a goście lada chwila zadzwonią do drzwi. Dzięki szefowi kuchni jednej z najlepszych restauracji w Bielsku-Białej wiemy, jak wybrnąć z pułapki. Do przyjęcia pozostało jeszcze sporo czasu, więc można dokupić brakujące składniki. Pokazujemy, jak przyrządzić przystawkę, która posmakuje każdemu kto jeszcze jej nie jadł, a smakoszom zrobi wielką przyjemność. Warto obejrzeć i zrobić to samo w Sylwestra!

Przepis podał nam Konrad Drewniak, szef restauracji Bazylia w Cygańskim Lesie, który uczył się na stażach w dobrych restauracjach europejskich od kucharzy niemieckich, austriackich czy francuskich. Znana restauracja warszawska, gdzie również pracował, była wielokrotnie wyróżniana przez Przewodnik Michelin.

W oku kamery witajbielsko.pl szef kuchni przyrządza koronną przystawkę, którą zna każdy Polak, ale w wykonaniu Konrada Drewniaka otrzymała nieoczekiwany wygląd i smak. Prawdziwy król polskich stołów jest wołowy! Zwróćcie uwagę na sposób doprawiania potrawy, aby uzyskała idealny smak. Tak powstaje delikates, który ściąga do Cygańskiego Lasu smakoszy z południa Polski!

Przepis na tatar wołowy z marynowaną szalotką i majonezem grzybowym

Składniki na tatar

Polędwica wołowa grubo siekana – 80 g

szalotka – 20 g

ogórek marynowany – 20 g

podgrzybek marynowany – 20 g

olej rzepakowy – 10 ml

sól/pieprz do smaku

Pokrojone mięso mieszamy wraz z dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i układamy na talerzu.

Składniki na marynowaną szalotkę

szalotka bananowa – 20 g

wody – 30 ml

cukier – 20 g

ocet czerwonego winnego – 10 g

liść laurowy/ ziele angielskie/ szczypta soli

Szalotkę kroimy w jak najcieńsze plastry. Z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystko zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy szalotkę i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania.

Majonez grzybowy

2 łyżki dobrego majonezu

20 g suszonego borowika zmielonego na puder

Majonez mieszamy z pudrem z borowika i przekładamy do buteleczki. Tatara nakładamy na środek talerza, na górę kładziemy marynowaną szalotkę, kilka kropel majonezu. Dekorujemy pociętą świeżą, chrupiącą pieczarką.

Robert Kowal

Film: Lech Fedyszyn

Udostępnij
Lubię to 4
Nie lubię tego 0

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *